Menu

De vogelhuisjes

Eerste huisje (2002)

In mijn geval bestaat de nestkast uit 6 mm dik triplex. Dit is te dun, het is beter om zo'n 15 mm dik hout te gebruiken. Het gevolg was dat in het eerste jaar de kuikens door de hitte doodgegaan zijn. Als een gat van 33 mm in het huis gemaakt wordt dan is de meest waarschijnlijke bewoner de koolmees. Hoe het hout gezaagd moet worden is te vinden in de bouwbeschrijving (wel aanpassen voor het dikkere hout).

De eerste zomer was geen enkele vogel geïnteresseerd, maar in de daarop volgende winter bleek er 's avonds telkens een bewoner te zijn. De zomer daarna was er toen het eerste nest in mei en juni. Ik heb begrepen dat de wintermezen andere individuen zijn dan de mezen die er zomers een nest in maken.

De vogels kunnen bekeken worden op een monitor die ik in de schuur heb staan. De eerste foto's zijn gemaakt van het scherm, later zijn ze ook rechtstreeks gegrabbed.

Verbeterd huis (2014)

Het verbeterde huis is gemaakt van dikker hout en heeft een internet camera. Hoe de camera geoptimaliseerd moet worden voor infrarood staat hier beschreven. Het huis ziet er van de buitenkant groot uit (zie foto), maar binnen in is te zien dat de ruimte voor de vogels normaal is.

De grootste verandering is de overgang van een zwart-wit analoge camera naar een kleuren IP-cam. Een IP-cam hangt aan het internet zodat bewegingsherkenning en delen van het beeld eenvoudig mogelijk is. Het is nu dus ook mogelijk om de weinig frequente bezoeken in de wintermaanden te tellen. Een software pakket voor beveiligingscamera's slaat 30 seconden video op van iedere gedetecteerde beweging.