Menu

Een infrarode webcam voor het vogelhuis

Ik heb gekozen voor de D-Link DCS-930L wifi camera. Deze camera heeft de voorkeur vanwege de lage prijs, en omdat er juist geen infrarood-verlichting in zit. Camera's met infrarood verlichting zijn vaak te sterk zodat de vogels misschien verstoord worden. Bij hoge intensiteit infrarood kun je het licht namelijk gewoon zien als rood schijnsel. Ik wil graag zelf de intensiteit kunnen regelen. Eerst heb ik de stabiliteit van de wifi-verbinding getest. Dit is misgegaan bij een eerdere poging met een Wanscam camera: die viel zo vaak weg dat deze onbruikbaar is. Daarna heb ik een strip met infrarood LEDs gemaakt, en ontdekte direct dat het IR filter van de DCS-930L zo sterk is, dat er met infrarood niets te zien is. Dit moest dus verwijderd worden.

Verwijderen van het IR filter

Zoals beschreven op deze blog, is het helemaal niet moeilijk om het IR filter te verwijderen van de DCS-930L.

Open eerst voorzichtig de camera behuizing. Dit heb ik gedaan door een scherp mes tussen de twee helften van de camera te zetten. Op onderstaande foto is te zien waar de clips zitten die het deksel op de achterkant houden.

De camera bestaat uit drie delen. De print met de camera zit niet vast met schroeven.

De lens zit op een plastic dopje met een vierkante onderkant die precies over de CCD valt. Dit dopje is vastgezet met lichtdicht rubber er omheen. Met een mes kan het rubber zo losgesneden worden van het kapje, en de lensmount is er uit te trekken (foto links). Zoals hier onder te zien is kan vervolgens het rode IR filterglas er uitgestoken worden. De lensmount was vervolgens eenvoudig terug te drukken en zat ook meteen weer voldoende vast. Er zitten vier puntjes op de hoeken van de lens-mount die in gaatjes op de print vallen. De lens kan dus niet per ongeluk verschoven teruggezet worden: wel met een verkeerde afstand als er nog troep tussen zit.

De eerste foto hier onder is gemaakt voor dat de camera aangepast was. Het licht is afkomstig van een spaarlamp (CFL). In het donker, met IR verlichting was er helemaal niets te zien: het camerabeeld volledig zwart. De tweede foto is na het verwijderen van het filter met dezelfde verlichting. De kleuren zijn dus niet veranderd. Wel is het beeld uit focus. Voor mij was dit een gunstige bijkomstigheid omdat hiermee de focus afstand korter geworde was, en dat handig is in het kleine vogelhuis. Mocht dat ongewenst zijn, dan moet er nog even aan de lens-mount gemorreld woren.

In de ultieme infrarood test met zes 20 mA IR LEDs onststaat er een mooi zwart-wit beeld wanneer er geen ander achtergrondlicht gebruikt wordt. Wordt zowel omgevingslicht (CFL) als de IR LEDs gebruikt, dan zit er een blauwe gloed door het kleurenbeeld.

Bij nader inzien, is de focus afstand toch gewoon te kort geworden. Er is natuurlijk een glazen plaatje uit de lichtweg genomen. Het beeld bleek scherp op zo'n 5 cm van de lens, dit moet 40 cm zijn voor mijn vogelhuis. Bij een lens geldt 1/f = 1/b + 1/v. Als v van 5 cm naar 40 cm moet, en de f van de lens blijft gelijk, dan moet b dus kleiner worden: de lens moet dichter op de CCD. Dit is echter bepaald door de lensvatting. De conclusie is dat er een stuk van het lensdopje af moet. Ik heb de vier puntjes met een msje afgesneden en vervolgens met een schuurpapiertje van 1200 de boel afgeschuurd tot er een beter beeld was. Zie hier het resultaat (echter wel in een andere kamer met ander licht). We kunnen nu wel in ieder geval weer ogen van de pinguïns zien.

Inbouwen in het vogelhuis, en optimaliseren licht intensiteit

Nadat het vogelhuis in elkaar zat he ik bepaald dat er bij het gebruik van drie infrarood LEDs juist voldoende licht beschikbaar kwam bij 14mA diodestroom (voor de drie LEDs samen). Een circuit is gemaakt dat de drie LEDs automatisch aan zet als er buiten te weinig licht is. Het bleek echter dat de oude zwart-wit camera veel gevoeliger was: die had overdag voldoende licht aan wat er door het gat kwam. Ik hoopte dat de kleurencamera overdag ook genoeg licht had en zodoende overdag kleuren beelden kon maken. Dit is niet het geval en ik heb de lichtsensor dus afgeplakt om continu infrarood licht te hebben.

Het vogelhuis zelf staat hier onder, vlak voordat het dichtgeschroefd werd. Het is gemaakt van oude vloerdelen.

Maak webpagina om het beeld te laten zien

De D-Link DCS-930L heeft het voordeel dat deze automatisch foto's kan uploaden naar een server met het FTP protocol. De webpagina die opdezelfde server gehost wordt kan deze foto's dan gewoon embedden op een webpagina.

Beelden staan op de vogelpagina's.